Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı ve Disleksi Eğitimi

Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı ve Disleksi Eğitimi

Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Planı, öğrenme güçlüğüne sahip olan bireylerin eğitim-öğretim faaliyetlerinden faydalanabilmesi için geliştirilmiş programların tamamıdır. Bilindiği gibi bazı çocuklar, öğrenme konusunda yaşıtlarından geri kalmakta, bu ise çocukların gelişimlerinin aksamasına neden olmaktadır. Çocuk zihinsel yeteneğe sahip olmakla birlikte öğrenme konusunda güçlük yaşamaktadır. Bazı çocuklarda bu sorun geç fark edildiği için çocuğun gelişimsel süreçlerinde çeşitli sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarını gözlemlemesi ve anormal bir durum olduğunda doktora başvurması oldukça önemlidir.

Öğrenme Güçlüğü Nedir ve Öğrenme Güçlüğünün Sebepleri Nelerdir?

Öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin eğitimi konusuna değinmeden önce öğrenme güçlüğünün tam olarak ne olduğunu açıklamak gerekir. Bir çocuğun zekası normal veya normalin üstünde olsa bile bazen anlama, konuşma, yazma, matematiksel işlemleri yapma konusunda bu çocuk çeşitli sıkıntılar yaşayabilir. Bu durum bazen çocuğun öğrenme güçlüğü sorunu ile karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Yaşıtlarına göre öğrenme konusunda çeşitli sıkıntılar yaşayan bu çocuklar, genellikle karşılarındakini dinlerken güçlük çekerler. Bunların yanı sıra çeşitli becerileri alanlarını bir arada kullanma konusunda çeşitli sorunlar yaşar ve bu nedenle gelişimsel süreçlerinde problemlerle karşılaşırlar. Çocuğun öğrenme konusunda yaşıtlarından geri kalmasına neden olan öğrenme güçlüğünün belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  1. Kalıtımsal nedenler
  2. Beyin hasarı
  3. Nörolojik fonksiyonlarda bozukluklar
  4. Giriş aşamasındaki bozukluklar
  5. İşlem aşamasındaki bozukluklar
  6. Bellek aşamasındaki bozukluklar
  7. Çıkış aşamasındaki bozukluklar

Bu nedenlerden ötürü ortaya çıkan öğrenme güçlüğü;

  • Yazma Bozukluğu (Disgrafi)
  • Okuma Bozukluğu (Dislekli)
  • Aritmetik Bozukluğu (Diskalkuli)
  • Sözel Olmayan Öğrenme Bozukluğu

şeklinde kendini gösterebilmektedir. Anne ve babaların, öğrenme konusunda güçlük yaşayan çocuklara davranışı oldukça önemlidir. Bu nedenle ebeveynlerin sabırlı olması ve bir uzmandan yardım alması gerekmektedir.

Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklar için Neler Yapılabilir?

Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Planı öğrenme güçlüğü içerisinde bulunan çocuklar için özel olarak hazırlanan eğitim programını kapsamaktadır. Yazma, okuma, anlama vb. alanlarda sorun yaşayan çocuklara verilecek eğitimin bu çocukların yaşadıkları sorunlara yönelik olması gerekmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan bu programlar ile bireylerde şu alanlarda gelişim yaşaması sağlanmaya çalışılmaktadır:

  • Öğrenmeye hazırlık becerilerini çeşitli yöntemler doğrultusunda geliştirmek
  • Matematik ile alakalı temel becerilerin gündelik yaşamda kullanılmasını sağlamak
  • Okuma-yazmaya hazırlık ve çocuğun okuma-yazma becerilerini geliştirmek
  • Çocuğun analitik düşünme becerilerini geliştirmek

Bu hedefler, öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin kendilerine özgü programlar çerçevesinde eğitim görmesini olanaklı kılmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Planı, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde kullanılmakta olup bu program çerçevesinde öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin eğitim görmesi sağlanmaktadır. Okuma, yazma, anlama, konuşma, matematiksel beceriler vb. konularda sorun yaşayan bireyler, bu program çerçevesinde eğitim-öğretim görerek çocukların gelişim süreçleri desteklenmeye çalışılmaktadır.