Gecikmiş Dil ve Konuşma Nedir?
Gecikmiş dil ve konuşma bozuklukları, birçok ailenin çocuklarında gördüğü sorunlardan bir tanesidir. Bilindiği gibi çocukların belirli bir yaştan sonra konuşmaya başlaması gerekmektedir. Konuşmaya başlaması gerektiği yaştan çok sonra dillenen çocukların gecikmiş dil ve konuşma bozukluklarından mustarip olduğunu ifade etmek mümkündür. Bu rahatsızlık, çocuğun gelişiminin aksamasına neden olmakta ve ilerleyen zamanlarda farklı problemlerle karşılaşmasına sebebiyet verebilmektedir. Peki gecikmiş dil ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?
Gecikmiş Dil Nedir?
Gecikmiş dil nedir kapsamında verilebilecek olan cevap, bir çocuğun konuşulanları anlama ve konuşma temelli iletişim kurma konusunda yaşıtlarından oldukça geri kalması olacaktır. İletişim, çocuğun gelişimini tamamlayabilmesi noktasında oldukça önemli bir unsurdur. Gecikmiş dil ve konuşma bozukluklarının pek çok sebebi bulunmakta olup bu sebeplerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
- Zeka geriliği
- İşitme engeli
- Otizm, asperger sendromu gibi yaygın gelişimsel bozukluklar
- Dudak-damak yarıklığı
- Disleksi
- Öğrenme güçlüğü
- Çevresel faktörler
Bu ve bunun gibi nedenler, çocukta gecikmiş dil ve konuşma bozukluklarına sebebiyet verebilmektedir.
Gecikmiş Dil ve Konuşma Bozuklukları
Gecikmiş dil ve konuşma bozuklukları, çocukların dil ve konuşma becerilerini yaşıtlarına göre çok daha geç tamamlaması sonucu ortaya çıkan sorunlardır. Bebeklikten başlayan ve çocuğun gelişimsel süreçlerinde devam eden dil ve konuşma gelişimi, bir çocuğun tüm hayatını etkileyen çok önemli gelişim evresidir. Ses çıkarma ve daha sonraki dönemlerde bu sesleri anlamlı kelimelere dönüştürme, çocukların benzer dönemlerde yaptığı hareketlerdir. Her bebekte var olan bu aşamalar, bebeğe özgüdür fakat genel olarak benzer zamanlarda dil ve konuşma becerisinin olgunlaştığı görülmektedir. Bazı çocuklar, dil ve konuşma becerisini yaşıtlarına göre daha geç tamamladığından ötürü bu çocuklarda gecikmiş dil ve konuşma bozuklukları olarak adlandırılan sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Gecikmiş konuşma belirtilerinin çocukta görülmesi durumunda, mutlaka uygun tedavi yöntemleri ile çocuktaki bu sorun tedavi edilmelidir.
Gecikmiş Konuşma Belirtileri
Çocukların dil ve konuşma becerilerini tamamlayamadığını gösteren gecikmiş konuşma belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yutma, çiğneme problemleri ve salya akıtma
- Kısıtlı kelime dağarcığı
- İletişim kurma konusunda yaşanan isteksizlik
- Anlaşılmaz sesler çıkarma
- Girilen ortamlarda yaşanan uyum sorunları
- Yalnız kalma isteği
- Bellek zayıflığı
Bu ve bunun gibi belirtiler, çocuğun dil ve konuşma güçlüğü yaşadığını gösterebilmektedir. Bu belirtilerden birkaçına sahip olan çocukların uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi, çocuğun gelişiminde var olan sorunların çözülmesini sağlayacaktır. Bu nedenle erken teşhis oldukça önemlidir.
Gecikmiş Konuşma Terapisi
Dil ve konuşma bozuklukları çerçevesinde kullanılan yöntemlerden bir tanesi olan gecikmiş konuşma terapisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Konuşma terapisti, çocukta var olan dil ve konuşma bozukluklarını tedavi edebilmek amacı ile çeşitli teknikler uygular. Bu teknikler oldukça çeşitlidir. Çeşitli testler uygulanabilmekte, bunun yanı sıra çocuk için çeşitli programlar hazırlanıp çocuğun konuşmasında bir gelişim yaşanması olanaklı hale getirilebilmektedir.