Duyu Bütünleme Terapisi
Duyu bütünleme bozukluğu nedir kapsamında verilecek olan cevap, kişinin 5 duyusundan gelen verilerin beyne doğru bir şekilde iletilmemesi sonucu oluşan bir rahatsızlık şeklinde olacaktır. Nörolojik bir bozukluk olan duyu bütünleme bozukluğuna pek çok çocuğun maruz kaldığı bilinmektedir. Bu bozukluğun tam olarak bilinmemesi, çocuklarda çok fazla karşılaşılan bu sorunun önemsenmemesine neden olmaktadır. Genellikle otizm ile karıştırılan duyu bütünleme bozukluğunun erken teşhisi oldukça önemlidir. Erken teşhis ile birlikte duyu bütünleme terapisinin kullanılması olanaklı hale gelmektedir.
Daha çok çocuklarda görülen duyu bütünleme bozukluğu, çeşitli belirtilere sahiptir. Belirtilerin bilinmesi ve çocukların gözlemlenmesi, olası bir sorunda erken teşhisin devreye girmesine ve çocuğun gelişimsel seviyesinin artmasına olanak vermektedir.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir?
Duyu bütünleme bozukluğu olarak adlandırılan sorun, çoğunlukla çocuklarda görülmekte ve 5 duyudan gelen verilerin beyne doğru aktarılamaması olarak kendini belli etmektedir. Otizm ile karıştırılsa da bu rahatsızlığın kendine ait çeşitli belirtileri bulunmaktadır. Bilindiği üzere çevreden gelen uyaranları algılama ve bu uyaranlara tepki verme konusunda işlevsel olan organlar bulunmaktadır. Duyu organları olarak ifade edilen bu organlardan gelen verilerin beyne doğru bir şekilde iletilememesi, duyu bütünleme bozukluğunun oluşmasına neden olmaktadır. Bu sorun ile karşı karşıya olan kişiler sosyal yaşantılarında problemler yaşamakta olup öğrenme ve iletişim konusunda da sorunlar ile baş etmek durumunda kalmaktadır. Bu nedenle sorunun teşhis edilmesi ve ardından uygun yöntemler dahilinde tedavi edilmesi oldukça önemlidir.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Duyu bütünleme bozukluğu belirtileri çeşitli yaş gruplarında farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Hastalığın genel belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
- Yavaş bir şekilde yuvarlanma, oturma ya da ayağa kalkma
- (Doğumdan 3 aylığa dek) Kolay korkma
- Elleri bir araya getirme ya da oyuncakları birbirine çarpma konusunda sorun yaşanması
- Zayıf kas tonu
- Kendini kontrol etme konusunda sorun yaşama
- 6 aylık sonrasındaki bebeklerin ellerini sık sık yumruk yapması
- Banyodan haz duymama
- Emmede güçlük yaşama
- Oturma veya uykuda problem olması
- Keşfetme konusunda sorun yaşanması
Bu belirtiler, çocuğun duyu bütünleme bozukluğuna sahip olduğunu ifade edebilmektedir.
Duyu Bütünleme Terapisi Nedir?
Duyu bütünleme terapisi nedir, birçok kişinin merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Çocuğun doğrudan merkezi sinir sistemine etki eden bu terapi, çocuğun sinir sisteminin gelişmesini olanaklı hale getirir. Otizm vb. birçok problemin tedavisinde kullanılan bu terapi kapsamında çocukların yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu ve adaptif cevap açığa çıkması olanaklı hale getirilir. Bu terapi ile birlikte çocuğun fiziksel, duygusal ve sosyal konulardaki yaşadığı problemler en aza indirilmeye çalışılır. Duyu bütünleme terapisi ile kişinin kendi vücudundan ve çevresinden aldığı bilgiler beyin tarafından doğru bir şekilde kavranması mümkün kılınır. Bu terapi kapsamında çocuğun dış dünyadan gelen duyu verilerini doğru bir şekilde algılaması sağlanır.
Çorlu Dilses Konuşma Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak duyu bütünleme terapileri yapmaktayız.