Dil ve Konuşma Güçlüğü Nedir ? – Dil ve Konuşma Terapisi
Kişinin konuşmasının akışı, ritmi, ses birimlerinin çıkarılışı, anlatımda bozukluk olması dil ve konuşma güçlüğü olarak adlandırılmaktadır. Pek çok nedene sahip olan bu sorun, bireyin normal bir iletişim içerisinde olmasını engellemekte, bu durumun birey üzerinde çeşitli psikolojik etkileri bulunmaktadır. Dil ve konuşma bozukluklarının alt başlıkları oldukça fazladır. Genel bir iletişim sorununa işaret eden bu problem genel olarak şu başlıklar altında karşımıza çıkmaktadır:
- Artikülasyon ve Fonolojik Bozukluk
- Gecikmiş Dil ve Konuşma
- Ses Bozuklukları
- Akıcılık Sorunları (Kekemelik)
- Motor Konuşma Bozuklukları
- Yutma Bozuklukları
- Afazi (Edinilmiş Dil Bozuklukları)
Bu bozuklukların her biri, dil ve konuşma problemlerinin özel alanları ile ilgilidir. Örneğin gecikmiş dil ve konuşma, çocuğun yaşıtlarına göre daha geç bir zaman dilinde konuşmaya başlaması ile kendini göstermektedir. Yukarıdaki gibi sıralanan sorunların her biri dil ve konuşma güçlüğünün alt başlıklarıdır ve bu sorunların uygun şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.
Dil ve Konuşma Güçlüğü ve Nedenleri
Dil ve konuşma güçlüğü bir bireyin anlama ya da kendini ifade etme becerilerinden biri veya her ikisinde sorun yaşaması ile kendini gösteren bir sorundur. Birbiri ile karıştırılsa da aslında dil ve konuşma birbirinden farklı iki kavramdır ve bu alanlardaki sorunlar da kendilerini farklı şekilde belli eder. Kişi başkalarını anlama ya da kendini ifade etme konusunda problem yaşıyor ise bu durum genellikle dil bozukluğuna işaret eder. Öte yandan kişinin ses düzeyinde sorun olması, sesleri çıkarma konusunda çeşitli problemler yaşaması ve artikülasyonda sorun yaşaması gibi durumlar ise konuşma güçlüklerini ifade etmektedir. Bu nedenle her iki konunun birbirinden farklı olduğunu belirtmek gerekmektedir.
Dil ve Konuşma Güçlüğü Belirtileri
Dil ve konuşma sorunları ile karşı karşıya kalan bireyler, çeşitli belirtiler gösterdiği için dil ve konuşma belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kişinin konuşurken çeşitli güçlükler yaşaması
- Kişi tarafından tekdüze bir konuşma şeklinin kullanılması
- Ses ya da hecelerin konuşurken yutulması
- İletişimin işaretler vasıtası ile gerçekleştirilmeye çalışılması
- Kişinin sözcük dağarcığının sınırlı olması
- Kişinin karşısındakini rahatsız edebilecek sesler üretmesi
- Kişinin ses şiddetinde ayarlama yapamaması
- Kişinin kendini anlatma konusunda sıkıntı yaşaması
- Başkalarını anlama konusunda problem yaşanması
Bu belirtiler, kişinin dil ve konuşma güçlüğüyle karşı karşıya kalmadığını belli edebildiği için bu sorunları yaşayan bireylerin uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi oldukça önemlidir.
Dil ve Konuşma Güçlüğü Tedavisi
Dil ve konuşma bozukluğu tedavisi, bu sorun ile karşı karşıya kalan bireylerin tedavi edilmesini mümkün kılan yöntemleri bünyesinde taşımaktadır. Tedavi öncesinde kişinin dil ve konuşma açısından detaylı bir değerlendirmeye tabi olması gerekmektedir. Bu değerlendirmeler neticesinde kişiye özgü programlar oluşturularak tedavi planı şekillendirilir. Bu şekilde kişinin yaşadığı dil ve konuşma sorunları giderilmeye çalışılmaktadır.
Çorlu Dil ve Konuşma Terapisi